Select Page

Frågor och Svar

#1 Vad bör man tänka på när man eldar i en öppen spis? Finns det speciella skötselråd? (Tis 05 Feb 2002 Kl. 12:08)

Innan du tänder brasan.
Kontrollera att det är drag i öppnaspisen, det är mycket vanligt att det är kallras öppnaspisens rökkanal=luften kommer in via rökkanalen.
Om kallras råder öppna ett fönster, stäng av ev.frånluftsfläkt(ventilationen). Om luftströmmen inte vänder gör en fackla av en tidning, tänd i ena enden och för upp den i öppnaspisens kåpa mot spjället(som skall vara öppet) då brukar luftströmmen vända.
Till brasan, kluven torr björkved ca 2-3 cm tjocklek till att börja med, när brasan har tagit sig fyll på lämplig mängd(stapla noga).
Övrigt.
Gnistskydd för att förhindra gnistor att hoppa ut på golv eller annat brännbart intill öppnaspisen.
Att möbler eller andra brännbara inventarier förvaras minst 100 cm från öppnaspisen när du eldar. Aska ska förvaras i obrännbart kärl med tätslutande lock.


#2 Har just renoverat en kakelugn för bättre värmekomfort i vinter. Hur stor skall eller bör det keramiska gnistskyddet i golv vara för att uppfylla ev krav.(Sön 22 Sep 2002 Kl. 17:25)

Se vår hemsida under rubriken Byggbestämmelse (Eldstadsplan Kakelugn).


#3 Vid soteld. Är det sot eller tjära i skorstenen som brinner? (Mån 17 Mar 2003 Kl. 09:25)

Det är tjäran som brinner och bidrar till de höga temperaturen som brukar skada skorstenen.
Vanligt sot brinner också.


#4 Hej! Vi vill flytta pelletskaminen som står mitt i rummet, mot väggen. Hur gör vi med skorstenen? Kan man ha ”böjar” och sedan koppla ihop med befintlig skorsten? (Ons 02 Apr 2003 Kl. 16:58)

Kan du med en enkel skiss visa hur det skulle bli med de tänkta anslutningarna.
För funktionen är det inte så lyckat att ansluta med för många böjar på rökkanalen.


#5 När vi eldar i vår braskamin så verkar det bli kallras i ventilationsgångarna i skorstenen. Det förekommer även efter en hel dags eldning.Mest märkbart vid påfyllning av ved med irriterande röklukt som följd.Vad gör vi åt detta problem? (Tis 15 Mar 2005 Kl. 19:23)

Hej i Vimmerby !

Enligt din beskrivning saknas tillräckligt med ersättningsluft i fastigheten , åtg.med ytterväggsdon eller särskild uteluftskanal till braskaminen.


#6 Hej! När jag kollade skorstenen upptäckte jag att nätet som ska hindra fåglarna att bygga bo var nästan igensotat.Nätet ska ha hål som är 20+20 millimeter är nu 5+5. Är det vanligt? (Fre 25 Mar 2005 Kl. 18:48)


#7 jag skulle vilja ha en massa fakta om de olika pannorna.Ved,olja,flis m.m. om historiken och ekonomiska delen om det är ngt ni skulle kunna hjälpa mig med? tack på förhand! MVH Madicken (Mån 25 Apr 2005 Kl. 08:20)


#8 Hej! Har en gammal oljebrännare Allterm sp3 t5 som gått helt klanderfritt i 20 år. Bytt munstycke varje år, men efter sista munstycksbytet så har jag fått ett följdfel som jag inte kan räkna ut vad som orsakar detta. När jag bytt munstycke så ville brännaren slockna efter en stund o sedan tände den igen men det blev en ojämn gång hela tiden men många stopp o återtändning. Öppnade pumpen och fann hela silnätet igensatt av en smetig goja. Blåste rent hela silnätet o samtidigt blåste jag både sug o returledningen till tanken, lät pannan stå stilla över natten så eventuella smuts som rörts upp vid blåsningen fick tid att sjunka tillbaka till botten igen. Men när återstart gjordes så bluddrade brännaren igen och gick inte alls bra. Av en ren slump upptäckte jag att när jag öppnade luckan över brännaren så gick brännaren klanderfritt utan stopp. Då pannan som är en dubbelpanna Diom dtk 25k gjorde jag ett försök och öppnade dragluckan vid eldstaden för ved c:a 1cm och sen har pannan gått klanderfritt utan stopp. Har 200gr i utsläpp vid spjället o sotningen nästan osynlig på sotpapperet. Men stänger jag dragluckan vid vedförbränningen så börjar den bluddra igen. Har försökt med många olika inställningar men vad jag än gör så bluddrar den hela tiden. När jag sen öppnar dragluckan igen så blir det en helt jämn o fin gång på brännaren. Mycket tacksam om Ni har något svar på denna underliga brännarfråga??. Med vänlig hälsning Arne Nilsson an024680@spray.se (Mån 06 Jun 2005 Kl. 20:48)


#9 Hej! Vi har preci fått våra skorstenar besiktade. Har hört talas om en blankett som man ska skicka in i fall man vill sota själv, var hittar man den blanketten? Vi har alla redskap som behövs vid sotning.(Mån 04 Jul 2005 Kl. 18:06)

Blanketten brukar finnas på kommunes hemsida.


#10 Träregel får inte vara närmare skorstenen än 10cm, men varför tillåts att tak och golvbrädor ligger mot skorstenen? (Ons 20 Jul 2005 Kl. 07:22)

Tak och golvbrädor får anslutas så nära skorstenen att mellanrummet kan täckas med tak och golvlist.
Varför.
Den täckande ytan är mindre med bättre avkylning som följd.


#11 Hej vi tänkte installera en kamin av något slag på vårat uterum undrar hur långt från husväggen den måste stå tänkte ha den i ett hörn ca fyra meter från husväggen, måste skorstenen nå över nock på huset? det blir inte fint då det är ett tvåvåningshus finns annan lösning ? mvh Leif (Ons 14 Sep 2005 Kl. 12:54)

Se skorstenshöd på vår hemsida.


#12 Tänkte sätta en skorsten på mitt garagetak.Finns det någon gräns på hur hög en skorsten får vara,i mitt fall ca.3-4 meter,för att vara en meter över mitt hustak,förutsatt att man uppfyller kraven på tex.längden på stegen. (Ons 28 Sep 2005 Kl. 21:22)

Om du går in på hemsidan under skorstenshöjd
så hittar du en bild på hur skorstenen skall vara
utför i förhållande till intilliggande byggnad.


#13 hej jag bor i en 2 vånings villa med en murad skorsten som ser ut att vara i mycket gott skick. hur kan jag få reda på om det är möjligt att koppla på en vedeldad kamin på den befintliga murstocken eller om det är går att sätta in ett syrabeständigt rör. (Mån 24 Oct 2005 Kl. 19:26)

Du tar kontakt med ditt sotningsdistrikt och beställer en kontroll av den bef. skorstenen.
Efter kontrollen får du svar på dina frågor.


#14 Hej, Jag har en öppen spis i min gäststuga som är otät i gång. Enligt sotaren finns det utrymme för en slang/rör. Jag har nu köpt en hörn-roslagsspis insats och undrar vilka krav som ställs på rör/slang, anslutning i topp och mot spisinsats och om det krävs isolering runt röret/slangen (värmekulit etc?) Kan jag utföra detta arbete själv för senare besiktning av sotarmästare? Mvh Anneli (Ons 26 Oct 2005 Kl. 10:20)

De möter inget hinder.


#15 Hej! Jag undrar om sotning är obligatoriskt eller om man får sota själv?(Sön 06 Nov 2005 Kl. 16:46)

Du har mölighet att ansöka om att få sota själv.
Ansökningsblanketter finns på kommunen.


#16 Hej Jag undrar hur en rökgasvändare ser ut i en l.lange kamin ser ut(Tor 08 Dec 2005 Kl. 14:39)

Det skull jag också villa veta.
L-O.


#17 Vilka regler gäller för att nyinstallera en gammal vedspis i ett nytt kök? T ex avstånd till köksskåp, golvmaterial etc. Mvh Karin (Sön 01 Jan 2006 Kl. 18:15)

Se vår hemsida.Skydd mot brand 1.


#18 hEJ VET DU VAR GNISTSLÄCKARE FÖR SKORSTENSTOPP KAN INFÖRSKAFFAS M.V-H HONNY (Fre 31 Mar 2006 Kl. 14:25)

Byggvaruhus,Plåtslagare & Butiker som säljer eldstäder


#19 Hur gör man för att få sota sin kakelugn,pelletskamin själv? Var köper man sotningsredskapen?(Ons 17 May 2006 Kl. 09:13)

Du får sota dina elstäder hur ofta Du vill.
Verktyg finns att köpa på Clas Olssons. 

Om du avser att inte sotaren skall komma på besök för att utföra sotning måste du ansöka hos brandchefen om att få utföra sotning själv.

 

 

 

 

 


#20 Hejsan, jag har köpt en begagnad braskamin. Och jag undrar om man kan använda ett rör som är 10 cm i diametern? Röret som går från kaminen är 15 cm.. Vi har ett rör på 15 cm som är ca 1 meter långt som vi tänkte börja med sen om man kan ha ett på 10 cm den biten som är kvar och in i skorstenet på huset? Hej då (Ons 23 Aug 2006 Kl. 11:50)

Att förminska anslutningskanalens area är inte
att föredra, det är att jämföra med att du har ett spjäll som är halvstängt.


#21 Hej! Vi ska insallera en kamin i stugan och undrar över en sak. Hur högt över nocken ska skorstenen vara? Har fått så många olika bud om detta, så jag ställer frågan till er. Mvh/Ann-Mari. (Fre 25 Aug 2006 Kl. 14:43)

Skorstenen skall monteras 1 m över tak där skorstenen kommer upp men aldrig lägre än
nockhöjd.


#22 Hej! Finns det tätnigsmassa som tål höga temperaturer. Jag behöver täta runt ett rökrör av plåt mot en omgivande plåtstos. Vad heter i så denna tätningsmassa? Säljer ni den? Hälsningar Fredrik Westman 070-5512291(Mån 11 Sep 2006 Kl. 14:05)

Bostik Brandtätningsmassa 840


#23 Vi har en tank med indbygget stålskorsten (samlet 17 m høj), som har en stige til toppen af skorstenen, hvor der er en lille platform og en rygbøjle på 1 m i toppen af skorstenen. Vi har diskuteret med skorstensfejeren om dette er OK. Hvad er reglerne for dette ? (Mån 11 Sep 2006 Kl. 14:27)

Vänd dig till Din lokala skorstensfejarmästare eller Byggnadsinspektionen på orten.


#24 Hej! Kan man strunta i att renovera en skorsten som är i dåligt skick (murbruket har vittrat en del, speciellt ovanför taket) och istället montera insatsrör/slang till en vedeldad kamin? (Tis 19 Sep 2006 Kl. 21:13)

Om Du åtg.rökkanalen med insatsrör för att säkerställa täthet i bjälklag och intilliggande kanaler, är det en själklarhet att skorstenen skall åtgärdas ovan yttertak för att motverka fortsatt vittring och sönderfrysning.


#25 Vi har en skorsten till vilken två rökgångar är anslutna – en ‘direkt’ ner till öppna spisen och en in till köket där det brukade stå en vedspis. Numera går köksfläkten ut via den kanalen. Vi vill byta ut den mot kolfilterfläkt och åter ansluta en liten vedspis till denna rökgång. Är det ok? Vad måste vi tänka på?(Ons 04 Oct 2006 Kl. 20:56)

Ni måste säkerställa rökkanalens täthet genom
provtryckning, om otätheter föreligger finns flera metoder att tillgå för att åtg. otäthetrna.
Kolfilterfläkt =INGEN VENTILATION
För att ordna en fullgod ventillation från köket kan en separat spirokanal dras upp/ut från spisfläkten.


#26 Får man sätta gips på muren i ett rum och tapitsera över (Tor 19 Oct 2006 Kl. 18:45)

Ja .
Om en rökkanal angränsar direkt mot gipsieskivan är det inte så lämpligt. 

Man kan inte se om rökkanalens yttre omslutningsvägg spricker.

Puts,spackel & tapet går bra.

 

 

 

 

 


#27 Hur långt framför en braskamin bör gnistskyddet gå? (Sön 22 Oct 2006 Kl. 17:31)

Tretti cm framför och tio cm på sidorna.


#28 Kallras från spis i källare. Har monterat en keddykasset i en öppen spis i vår källare. Spisens spjäll togs bort i sambamd med installationen. Vi har nu problem med kallras och asklukt i källaren. Vad skall jag göra? Med vänliga hälsningar Johan (Fre 10 Nov 2006 Kl. 19:57)

Enligt din beskrivning så har du för dålig tillgång av ersättningsluft till fastigheten.


#29 Hej, vi har en kakelugn ansluten till en separat pipa i skortsen. Kan vi sätta en järnkamin bredvid kakelugnen (på erforderligt avstånd etc från trävägg) och ansluta in i kakelugnens eldstad (en bit ovan kakelugnsluckan på sidan). Eller: dra ett kaminrör upp och ansluta till samma pipa i skorsten som kakelugnen är ansluten till. Kamin och kakelugns står förstås nära varandra, så att vi har koll på båda samtidigt. Vitsen blir att vi får snabb värme när huset är kallt. Och lagrad värme (om vi ansluter nedtill på kakelugnen). (Mån 15 Jan 2007 Kl. 15:03)

Att ansluta kaminen till samma rökkanal som kakelugnen är att föredra.


#30 När vi hade sotaren till oss nu senast så påstod han att han inte behövde ta av sig skorna när han gick genom huset, ner i källaren och in i pannrummet. När min sambo stod på sig eftersom vi nyss lagt in en ny heltäckningsmatta i källaren så belev sotaren sur och sa att vi skulle lägga ut tidningspapper mellan ytterdörren och pannrummet så att han kunde gå med skorna på. Är man verkligen skyldig att göra detta? Har jag aldrig hört talas om! (Ons 24 Jan 2007 Kl. 10:14)

Det var en bra lösning, tidningar eller en mindre skadlig matta som skyddar det underliggande golvet från smutsiga skor.
Sotet finns i pannrummet och kan följa med när
personen lämnar pannrummet.


#31 Hej! Måste en mineritskiva som jag klär in skorstenen med vara av någon speciell tjocklek? Räcker enkel skiva 8 mm? MVH Johanna (Fre 16 Feb 2007 Kl. 08:14)

m det finns rökkanaler i skorstenen bör den inte
byggas över, om det blir sprickor på rökkanalerna med otätheter kommer du inte att
upptäcka det.


#32 Vi har precis fått vår skorsten besiktigad av sotare och ska nu sätta in insats i vår öppna spis. Måste det ske en besiktning till efter installationen av sotare eller räcker det att det är en auktoriserad murare som sätter in insatsen? (Tis 20 Feb 2007 Kl. 08:58)

Ja en installationkontrol med röktryckprovning
skall ske.


#33 Jag har fått stop i en rökkanal i skorstenen, Vad är det som kan ha täppt igen kanalen och vad kan behöva åtgärdas? Mvh Karl (Ons 28 Feb 2007 Kl. 12:51)

Möligtvis kan det var ett kajbo, under förutsättning att de finns kajor där rökkanalen finns.
Om så är fallet monteras ett kajskydd på skorstenen


#34 Hej! Har förstått att man helst bör ha en rak direktsanslutning till braskaminen (ett rakt rör rakt upp till skorsten) men har även förstått att det går att dra rör till kaminen från ett annat håll. Vi skulle vilja flytta vår kamin tre meter i sidled, det skulle innebära två böjar till skorstenen – är det för mycket? Vad är riskerna? Tack på förhand! Mvh Sanna (Sön 11 Mar 2007 Kl. 18:03)

Minst en renslucka måste monteras på förbindelsekanalen.


#35 Får man lov att koppla ur sin kamin från skorstenen själv, utan hjälp/tillstånd från sotare? (Vi har en kamin i källaren som vi vill flytta upp en våning, och i väntan på att vi får beställt hjälp att ansluta kaminen vill jag åtminstone flytta upp den.) Ska man täta öppningen till skorstenen på nåt särskilt sätt? Tacksam för svar! (Sön 15 Apr 2007 Kl. 22:01)

Vist kan du koppla ur din kamin.

Ta hjälp av den som skall ansluta kaminen med tätning av hålet i skorstenen.


#36 om jag bor i ström vart vänder jagmej om jag behöver hjälp? vem har mitt distrikt? (Tor 03 May 2007 Kl. 18:42)

Om det är ström i Umeå kommun är ditt Sotningsdistrikt Umeå Andra.


#37 Hut stort utrymme skall det var vid sidorna, ovanför och under en rökkanalsgenomföring i trävägg. Rökkanalen består av ett 150mm stålrör. En täljstenskamin avses med typgodkännandebevis 0279 Swedcert AB. (Tor 21 Jun 2007 Kl. 22:46)

100 mm mellan isoleringsskyddet och brännbart mtrl.


#38 Vi ska installera en vedeldad bastuugn. Bakom ugnen monteras en 9 mm mineritskiva. Hur nära väggen kan ugnen placeras? Vad ska ugnen ställas på? Bastun har våtrumsmatta ovanpå en mineritskiva som ligger på ett trägolv. (Sön 05 Aug 2007 Kl. 09:23)

Om mineritskivan monteras med 30 mm luftspallt från vägg kan kaminen ställas 25 cm vägg.Skivan direkt på vägg gäller 50 cm.


#39 Hejsan, Jag undrar om man kan ansluta en öppen spis till ett 120 mm insatsrör? Tack på förhand Sven-Erik (Sön 12 Aug 2007 Kl. 14:41)

Ej att rekommendera.
Du kanansluta en rökgasfläkt uppe på skorstnen, men det är inte säkert att det fungerar ändå. 

 

 

 

 

 

 


#40 Hej, Fick en anmärkning att tegelskorstenen behövde putsas på samt isoleras med matta. Vilken tjocklek ska det vara på mattan? (Tor 23 Aug 2007 Kl. 13:23)

Minst 100 mm.


#41 Får man elda i en nyinstallerad braskamin med modulskorsten innan provtryckning/besiktning är utförd? (Tor 06 Sep 2007 Kl. 15:44)

Helst inte men hör med ditt Sotningsdistrikt.


#42 Ska installera en kamin i en gäststuga. säkerhetsavståndet till brännbart material baktill är 15cm enl tillverkaren. Kan jag ha ett oisolerat rökrör en bit för att få extra värme? Hur ska jag då skydda väggen bakom mot strålvärmen? (Sön 07 Oct 2007 Kl. 14:06)

Från oisolerad rökkanal till vägg av brännbart mtrl. 500 mm.Avståndet kan minskas till hälften om ett strålningsskydd med en luftspallt
om 30 monteras på vägg.


#43 Hur vet jag om det möjligt att instalera en bastukamin i samma murstock som öppnaspisens? (altså två eldstäder till samma mur med en kanal i, på en enplansvilla.) (Ons 31 Oct 2007 Kl. 16:03)

Om det är en befintlig murad skorsten
/rökkanal är rökkanalen inte dimetionerad för två eldstäder.


#44 Hej Min kakelugn har blivit provtryckt rökgången blockerad av murbruk eller mursten ca 3 met ner från skorsten. Vem ringer jag om hjälp. (Sön 11 Nov 2007 Kl. 07:40)

Om inte sotningsväsendet på orten kan hjälpa Dig Kan Du kontakta skorstenshantverkare.


#45 Hej; Min fråga är att vi hade tänkt byta vårt golv och just där står en kamin idag en contura 560 med täljsten ca 200kg tung kan man lyfta den för att lägga golv även under med skorsten och allt och i så fall vilka problem kan man stöta på.. (Ons 14 Nov 2007 Kl. 21:02)

Problem som kan uppstå.
Om skorstenen är av modul modell kan fogarna glidaisär när kaminen sänkes ner på plats igen.


#46 Kan man kakla på en putsad skorsten? Och vad ska man ha för vägg bakom en vedeldad bastukamin, går det med kakel på gippsvägg? (Sön 18 Nov 2007 Kl. 14:14)

Kalka på befintlig puts är ok.

Kakel på fibercementplatta är ok om den monteras med en luftspalt om 30 mm mot brännbar vägg och att kaminen monteras 250 mm från kaklet.


#47 Ska instalera en braskamin till murad skorsten, nu verkar det som samma rökgång från oljepannan i källaren skulle passa bäst till kaminen. går det bra att gå på samma rökgång en våning upp. (Tor 03 Apr 2008 Kl. 18:21)

Värmepanna och lokaleldstad ansluter man inte till gemensam rökkanal.


#48 vad ska man täcka hålet i väggen med (utsida o insida) där rökröret kommer ut genom väggen?(Tor 22 May 2008 Kl. 19:37)

Plåt eller annat obrännbart mtrl.


#49 vi har en gammal kökspanna som vi har tänkt att mura in med putsade lecablock på bägge sidorna och sedan lägga en skiva över som skall kaklas. Vilket material på skiva är lämligt att använda? Den kommer att ligga ca 4 cm över pannan (Sön 06 Jul 2008 Kl. 19:50)

Fibercementskiva eller lekaskiva.


#50 Hej! Vi har en Conturakamin som är installerad med Conturas färdiga skorstensmoduler. Nu går skorstenen (isolerad) genom ett utrymme där vi skall bygga badrum. Kan man kakla in den delen av skorstenen som befinner sig i badrummet? om det går vad för material skall man använda sig av runt skortstenen? m v h Karin (Lör 02 Aug 2008 Kl. 23:34)

Fibercementskiva som monteras med 50 mm luftspalt


#51 Hej! Bor i en 1-plans villa med pelletseldning. Pannan står i ett eget litet rum (ca 120*150cm) vilket blir väldigt varmt. Får jag montera in en fläkt för att transportera värmen från pannrummet till ex. garaget (som ligger vägg-i-vägg)? Vilka regler gäller och jobbar pannan mindre effektivt om jag skulle ta spillvärmen från rummet? Tacksam för svar. (Tis 02 Sep 2008 Kl. 13:48)

Nej


#52 Hej! Vill sätta in en braskamin ( har förut ståt en kakelungn där)och har en rökgång som ska kontrolleras och provtryckas går det att göras om det är igensatt in till rummet? Mvh Linda (Ons 03 Sep 2008 Kl. 14:59)

Ja


#53 Hej! Är det möjligt att använda en ledig kanal i min skorsten som avloppsluftning. Vad för slags rör ska isåfall användas i kanalen. Mvh Magnus (Mån 20 Oct 2008 Kl. 19:34)

Om det är ett avluftningrör från avloppet
går det bra med ett PVC rör.
Det är viktigt att inte leda in fuktig luft i murad kanal utan PVC röret.Utan rör fukt i teglet och sönderfrysningar som följd.


#54 Hej! Vilka sotnings- och brandskyddsregler gäller för en bagarstuga, som används som fritidsboende? Mvh, Mattias (Tor 30 Oct 2008 Kl. 13:10)

Sotningsfrist var fjärde år.

Brandskyddskontroll vart åttonde år.


#55 Idag är skall det vara 10cm mellan murstocken och brännbar bärande takregel. Är detta en ny regel eller har det alltid varit 10cm som gäller? (Tis 04 Nov 2008 Kl. 09:43)

Mellan utsidan på murad rökkanal till bärande brännbar byggnadsdel skall det vara 100 mm.
Avståndet är 0 mm om det finns en annan kanal (ej rökkanal) mellan.

Kontakta oss

Telefon

Umeå 090-13 08 49
Vindeln 0933-109 60

Fax 090-774766

Adress

Lärlingsgatan 38
904 22 Umeå

E-post

info@umesotning.se